Maszyna do robienia lodów włoskich działa na zasadzie umieszczonych w dwóch oddzielnych pojemnikach mieszanek. Pod wpływem niskich temperatur konsystencja zmienia się z płynnej w pół stałą. Za pomocą dźwigni osoba obsługująca maszynę uruchamia ślimak, który nadaje odpowiedniej konsystencji poprzez mieszanie. Dobierając nasadkę można uzyskać różne kształty lodów, np. świderki.
Co brać pod uwagę przy zakupie maszyny do lodów?
- Mieszadło – przede wszystkim istotna jest jego jakość wykonania. Im lepiej wykonane mieszadło tym lody będą miały lepszą konsystencję.
- Moc – odpowiednio duża moc daje wydajniejsze chłodzenie i lepsze rozbijanie grudek. Warto pamiętać, że istnieją różnice między maszynami wyposażonymi w kompresor.
- Monitorowanie pracy, czyli wszelkie niezbędne czujniki.
- Zakres temperatury pracy.
- Wysoka jakość wykonania i bezpieczeństwo, czyli normy. Przede wszystkim HACCP.
- Materiał, z którego zrobiona jest maszyna – najlepszym wyborem jest stal nierdzewna. Przekłada się to na wydłużenie żywotności urządzenia oraz mniejsze ryzyko pęknięcia obudowy. Jest to szczególnie istotne, gdy maszyna znajduje się na zewnątrz, np. przed lokalem.
- Łatwe czyszczenie – aby maszyna do lodów włoskich działała długo i bezproblemowo należy ją regularnie czyścić, więc warto wybrać model, który będzie prosty w konserwacji.
Podsumowanie
Rzetelne przygotowanie się do zakupu maszyny do lodów powinno być udaną inwestycją na długie lata bezproblemowego użytkowania. Warto pamiętać, że na bezawaryjność składa się również odpowiednie użytkowanie.
Maszyna do lodów włoskich dostępne w ofercie sprzedażowej tutaj.