Każdy lubi świeżo wypieczony chleb prosto z piekarni, już sam zapach pobudza kubki smakowe. Wcale nie trzeba rano wstawać, żeby tego doświadczyć! Domowa produkcja chleba jest prostsza, niż się wydaje. Aby wypiek był idealny, wystarczy tylko kilka składników, dobry piekarnik i koszyk do wyrastania chleba. Dzięki temu pieczywo zawsze będzie w idealnym kształcie i równomiernie się upiecze! Dlaczego warto zakupić taki koszyk i jak wybrać najlepszy?
Koszyki do garowania chleba – dlaczego warto je zakupić?
Choć sam koszyk do wyrastania chleba wydaje się niepozorny, to niesie ze sobą wiele dobrego dla wypieków!
- Nadaje idealną formę ciastu.
- Chleb zachowuje swoją formę aż do końca pieczenia.
- Ciasto po wypieczeniu jest pulchne.
- Środek bochenka jest delikatny i wilgotny.
- Grzbiet jest równy, a chleb nie pęka.
- Skórka jest chrupka i nie kruszy się.
- Bochenek zawsze wychodzi równy.
- Można wybierać różne kształty do wypiekania.
- To także świetny sposób na przechowywanie gotowego ciasta.
Kosz do wyrastania chleba – jak wybrać idealny i czym kierować się przy zakupie?
Najważniejszym kryterium podczas wyboru koszyka do garowania chleba jest pojemność, jaka będzie potrzebna. Jeśli bochenek ma być o wadze 1 kilograma, to pojemność kosza również musi wynosić 1 kilogram. Wielkość można dopasować także do naczynia, w jakim będzie wypiekany. Kupując kosz, można także wybierać z różnych kształtów – najpopularniejsze są kosze podłużne, okrągłe i trójkątne. Warto także zwrócić uwagę na sposób wykonania i materiał, z jakiego jest zrobiony koszyk. Koszyki plecione zostawią na chlebie charakterystyczny wzorek, za to zbijane będą się mniej odznaczać.