Szpatułki – niezastąpione akcesoria cukiernicze

Używane w dobrych cukierniach i lokalach gastronomicznych. Wciąż jednak dość rzadko spotykane w polskich gospodarstwach domowych. A szkoda. Dlaczego te przybory kuchenne podbiły już serca cukierników-hobbystów w USA i państwach Europy Zachodniej?

Wyjątkowa funkcjonalność

Szpatułka to prosta lecz solidna konstrukcja. Rękojeść, która zapewnia wygodny i pewny chwyt oraz odpowiednio szeroka łopatka.

Obie części mogą być wykonane z tego samego materiału. Przeważnie dotyczy to modeli kauczukowych. Inne popularne rozwiązanie to połączenie drewna lub plastiku z końcówkami silikonowymi.

Szpatułka cukiernicza służy do mieszania, rozprowadzania czy nakładania. Idealnie sprawdza się w przypadku lodów, musów, mas oraz kremów. 

Wyprofilowana końcówka zapewnia precyzję operowania. Pozwala także na efektywne mieszanie składników. Jej wielkość umożliwia nabieranie odpowiednich porcji.

Bezpieczny kontakt z pożywieniem i powierzchniami

Wysoka jakość tworzyw, z których wykonuje się szpatułki zapewnia całkowite bezpieczeństwo i wygodę użytkowania. Są one bowiem zupełnie obojętne dla substancji, z którymi mają styczność.

Nie pozostawiają w produktach spożywczych żadnych szkodliwych związków. Nie wpływają także ani na zapach, ani na smak przygotowywanych smakołyków.

Szpatułki kauczukowe i silikonowe cechuje wytrzymałość i odporność zarówno na niskie jak i wysokie temperatury. Ponadto nie niszczą ani nie rysują powierzchni, z którymi mają styczność.

Można używać ich więc bez obaw do głębokiego i energicznego mieszania, a także wybierania resztek np. lodów z metalowych kuwet.

Szpatułki cukiernicze dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/szpatuly

Ten wpis został opublikowany w kategorii Do kuchni. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz